COVID-19 - bericht van de voorzitter

zondag 8 maart 2020

COVID-19 - bericht van de voorzitter

8 maart 2020

Beste Collega’s,

Het is nog stilte voor de storm en wij nuchtere Nederlanders bagatelliseren graag en denken dat het allemaal wel mee zal vallen. Ik wil graag een oproep doen dat iedereen ervoor zorgt dat de intensive care van ieder ziekenhuis er klaar voor is. Veel beleidsmakers vinden het spannend en wij als intensivisten kunnen hen helpen. Als voorzitter van de NVIC schuif ik wekelijks aan bij het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM en wij voorzien hen van kennis van de ARDS-patiënt op de intensive care. Ook hebben wij hen erop kunnen attenderen dat de eerste versie van de medicamenteuze behandelingsopties te ver ging en deze is mede op ons advies aangepast (zie versie 7 maart jl.). Verder houdt de Taskforce van de NVIC, onder voorzitterschap van Lennie Derde, de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten; zij komen met adviezen die we publiceren op onze website. Bovendien weet ik dat veel collega’s zitting hebben in een crisisteam en dat wij als intensivisten betrokken zijn bij hoe we dit samen zo goed mogelijk aan kunnen pakken.

Waar gaat het naar toe? 
De eerste patiënt die zich presenteerde met Corona in Tilburg is 10 dagen geleden en de teller van het aantal besmettingen staat nu op 188. We zijn dan ook nog steeds in containment fase 1 en er is nog niet besloten om op te schalen. Wel zijn er zorgen over de ontwikkelingen in Brabant. Daarom worden er daar dit weekend extra mensen getest om een indruk te krijgen en te kijken of we moeten opschalen. Maar er is mogelijk ook een haard rondom Houten. Dus ik denk dat we mogen verwachten dat er wordt opgeschaald, op zijn laatst halverwege de week want dan gaan we ook de 2e week in na de skivakantie en is de verwachting dat er meer mensen positief gaan testen die in Noord-Italië zijn geweest. 

De collega’s uit Italië zijn ten einde raad, doen een dringende oproep (ESICM zie bijlage) om je goed voor te bereiden want de aanslag op IC capaciteit is groot (10% van de gevallen). Dus als je een voorspelling zou mogen doen dan hebben we mogelijk volgend weekend 800-1200 Corona patiënten en dus is er een behoefte 80-120 IC bedden en het weekend erop is dat dan weer verdubbeld (160-240 IC bedden). Dit kan lokaal verspreid zijn en dus is het belangrijk dat we elkaar gaan helpen!!!! Houd s.v.p. rekening met dit scenario en heb je plannen klaar voor de opschaling (bijvoorbeeld -> fase 1: Corona patiënt in een gesluisde IC-box/kamer, fase 2: Corona patiënten bij elkaar in een afgesloten Unit indien mogelijk, fase 3: om gekeerde isolatie, dus de niet-Corona patiënt in geïsoleerde IC-boxen/kamer). 

ARDS-beeld:
Zoals geadviseerd door de Taskforce reageren de patiënten met Corona-ARDS goed op buikligging en hoge beademingsdrukken en is ECMO niet noodzakelijk. Dat is ook onze ervaring in het Erasmus waar we 2 patiënten met Corona-ARDS al gedurende 2 weken beademen en die draaien we nog dagelijks op hun buik. Wij maken gebruik van de hoge ARDSnet PEEP tabel (Erasmus beademingsprotocol zie bijlage). Wat opvalt is de behoefte aan hoge PEEP, maar dat de driving pressure laag is. Dat zien ze ook in Italië. Uit Italië komt nog de informatie dat na twee weken soms plots nog een ernstige hypercapnie optreedt (dode ruimte ventilatie) en plots soms ernstig hartfalen door mogelijk virus infiltratie. Na drie weken treedt er verbetering op.   

Dus zorg dat je bent voorbereid, help je lokale beleidsmedewerkers en laten wij de buitenwereld zien dat je kan bouwen op intensivisten en op de NVIC.

Uiteraard is er veel media-aandacht. Wij vragen jullie als je benaderd wordt, te verwijzen naar de NVIC. Alle vragen worden direct beantwoord. Mocht je toch zelf in de media optreden, neem dan graag vooraf contact met mij op zodat ik je van de laatste stand van zaken op de hoogte kan brengen.  

Met vriendelijke groet,
Diederik Gommers
Voorzitter NVIC